Inceputurile artei iconografice crestine

Trebuie remarcat faptul ca nu detinem informatii extinse referitoare la aparitia icoanelor din primele secole de crestinism, intrucât ne lipsesc orice fel de date in acest sens.Totusi, pe baza ultimelor investigatii, ne putem face o idee clara asupra caracterului general al acelei perioade. In opera sa fundamentala despre istoria artei bizantine, V.N. Lazarev, examinând toate circumstantele complexe in care a aparut arta crestina timpurie bazându-se pe o serie intreaga de investigatii anterioare, ajunge la urmatoarea concluzie:,,In vreme ce se asociaza in multe privinte antichitatii clasice, mai ales in formele ei târzii mai spiritualizate, isi elaboreaza insa, inca de la inceputul existentei sale, o serie de scopuri specifice.

CiteƟte mai departe...

Ce este o icoana

Pe Dumnezeu nimeni nu L-a vazut vreodata; Fiul cel Unul-Nascut care este in sânul Tatalui, Acela L-a facut cunoscut" (In. l, 18) - I-a revelat Chipul - Icoana lui Dumnezeu. Prin intruparea Sa, Dumnezeu-Cuvântul, fiind stralucirea Slavei si chipul fiintei Lui" (Evr. l, 3), reveleaza lumii, in Dumnezeirea Sa, Chipul Tatalui. Când Filip il roaga: Doamne, arata noua pe Tatal", Dumnezeu ii raspunde: Atâta vreme ai fost cu Mine si nu M-ai cunoscut, Filipe ? Cel ce M-a vazut pe Mine a vazut pe Tatal." (In. 14, 8-9).

Fiul este de aceeasi fiinta cu Tatal, fiind, dupa Dumnezeirea Sa, Chipul Lui, egal in cinstire. Acest adevar revelat in crestinism sta la baza artei sale picturale.Prin urmare, icoana nu numai ca nu contrazice esenta crestinismului, dar, fiind adevarul sau fundamental, este inalienabil legata de ea. Acesta este fundamentul Traditiei care demonstreaza ca propovaduirea crestinismului in lume a fost dintru inceput realizata de Biserica prin cuvânt si prin icoana.

CiteƟte mai departe...