Despre noi

Dionisie din Furna, iconograf grec din secolul al optsprezecelea, vorbeste in “ Erminia” sa despre sfanta si venerabila natura a lucrarii in care sunt angajati zugravii de icoane : “ Lucreaza bine, prietene, necrutand osteneala, ci cu cea mai mare ravna si harnicie, ca sa inveti mestesugul acesta si sa-l stapanesti desavarsit; caci aceasta este o sarcina cereasca de Dumnezeu data. Acest fapt e pentru fiecare clar din multe motive, dar indeosebi pentru venerabila icoana nefacuta de mana pe care Iisus Hristos, Dumnezeu Cel facut om, Si-a intiparit Sfanta Fata si a trimis-o lui Abgar, regele Edesei, pe sfanta mahrama. Si, ca si Preacuratei Maicii Sale se arata cu placere un lucru bun ca acesta, e cunoscut tuturor; ea s-a rugat pentru Sfantul Apostol si Evanghelist Luca si l-a binecuvantat pentru acest mestesug, spunand : “ Sa fie cu tine darul Celui nascut din mine, prin mine”.

 

Un iconograf trebuie, de asemenea, sa stapaneasca arta mestesugului sau. Este nevoie ca el sa-si cunoasca materialele si sa se familiarizeze cu forma si dimensiunea ceruta pentru reprezentarea diverselor teme. Mai mult, se cuvine ca aceste lucruri sa fie abordate cu un duh de evlavie si adunare a mintii: adevaratul iconograf este angajat intr-o lucrare de exprimare duhovniceasca. El are de stapanit “stiinta stiintelor si arta artelor”.El trebuie sa fie iscusit in arta si mestesugul rugaciunii inimii, asa incat iconografia sa sa poata da rod atat din Sfanta Traditie, cat si din propria experienta a lucrarii harului care il restaureaza dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu.

 

 

 

 

 

Acestia suntem sau ar trebui sa fim noi, cei care ne aplecam cu smerenie asupra acestei lumii duhovnicesti in speranta ca, alaturi de marii iconografi bizantini (dupa a caror modele ne luam) , vom face un pas marunt pe calea spinoasa a mantuirii.